It's You!

Tuesday, February 11, 2014

s.a.r.d.i.n

Salam,

Terasa lapar
Kalau dapat makan sandwich macam ni kan best..

ehsan thefoodfreak.com

Tapi sebenarnya
sandwich yang paling mengancam perut saya ialah
sandwich sardin
hahaha
my all time favourite
walaupun ada artikel yang mengatakan makan sardin tu tak elok
tapi saya tetap suka sardin

mungkin sebab sejak kecil saya selalu makan sardin
sardin kan murah je so selalu la beli
lagipun senang dimasak
boleh buat sambal, masak kicap, buat inti karipap, inti sandwich, masak kari
sedapnya...sedapnya

balik satgi nak buat sambal sardin pulak
tapi kalau tak rajin, tak payah makan la
diet je hehehe


6 comments:

 1. Kenapa makan sardin tak elok Fida?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku baca kat FB, ramai yang repost pasal bahaya makan sardin dalam tin tapi aku rasa macam tak logik...mungkin ada kesan kalau ko makan sardin setiap hari pagi ptg siang malam, tapi entahlah...itu pendapat aku yang sangat suka sardin...

   tapi aku jumpa kenyataan ini, yang membuatkan aku bertambah sayang kat sardin..hehehe

   Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan yang boleh menyebabkan kanser.

   Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan kanser dan tidak HALAL.

   Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, tulang ikan menjadi lembut adalah kesan dari proses penyahkuman (sterilization) di mana ikan-ikan sardin yang telah di tinkan di masak di dalam sebuah dandang (atau “retort”) pada suhu mencecah 120°C selama satu jam. Ini perlu bagi memastikan semua kuman dan bakteria yang terdapat di dalam makanan dalam tin tersebut terhapus dan selamat untuk dimakan. Proses ini adalah wajib di dalam sebarang proses pengeluaran produk makanan dalam tin dan ianya tidak boleh disamakan dengan masakan di rumah walau menggunakan “pressure cooker” sekalipun.

   Setakat ini tiada laporan klinikal atau saintifik yang mengaitkan sardin sebagai punca kepada ketumbuhan fibroid atau mana-mana jenis kanser. Sebaliknya Sardin Ayam Brand secara saintifiknya mengandungi minyak ikan Omega-3, kalsium dan bahan mineral lain yang kita perlukan.
   Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan badan-badan pensijilan HALAL yang diiktiraf oleh JAKIM mengikut negara-negara pengeluar produk tersebut.

   Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang pemproses Sardin dalam Sos Tomato kami di Taiping, Malaysia, adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.
   Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah kelolaan Head of Ayam Brand Halal Department.Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.

   Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka.

   Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.
   Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.

   Wassalam.

   Yang Benar,

   Encik Mohammad Hisham bin Hj.Talib
   Head of Ayam Brand Halal Department
   A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
   Tel : 05-895 8811 ( Direct line )

   Delete
  2. Thanks for the info...

   Tapi orang kata makan ikan sardine senang dapat gout..?

   Delete
 2. Oooo.. entah la. tak tahu nak cakap. sardin memang sedap pun.

  ReplyDelete
 3. Tapi sardin dah mahal oooo sekarang...

  Saya penggemar roti sardin!

  ReplyDelete
 4. sambal sardin pun my all time favorite....sebulan mesti 2 kali masak sardin...sodap...

  ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...