It's You!

Monday, July 1, 2013

Belajar Memasak

Salam,

Hujung minggu adalah hari memasak buat kaum ibu yang bekerja. Sejak ada Mummy Yon dan mak, saya mengaku saya jarang masuk dapur. Sebab diorang memang rajin memasak. Hari bekerja memang mereka yang memasak. Saya jenis sangat simple...kalau diorang tak masak, baru lah saya masak, itupun lauk simple je, sesuai la dengan waktu yang ada.

Mummy pun memang suka memasak. Bila nak dapat bakal suami orang Jawa ni, dia rajin berguru dengan mak saya, masakan orang Jawa. Sekarang dia dah pandai buat asam pedas mabeles, lontong, sambal goreng, dan lain-lain.

Sekejap lagi mak dah balik Johor dan Mummy lepas kahwin akan mengikut suami so saya pun belajar masak makanan yang selalu Mummy masak pulak. Hari Ahad, saya, Mr Hubby dan Mummy Yon pergi ke Pekan Hari Penaga. Tak tau nak masak apa sebab laksa semalam pun masih banyak. Kuah laksa ni makan dipanaskan, makin pekat dan sedap (tapi saya tak makan). Mr Hubby nak kepala ikan Nyok-nyok. Saya tak tau pulak orang luar Penang panggil apa. Dia nak suruh wat kari kepala ikan mamak style. Mummy yang masak so saya pun turun ke dapur tolong dan belajar.

Senang je rupanya. Yang ni style Mummy ye. Saya berikan resepi di sini. Untuk rujukan saya juga sebab takut terlupa karang, boleh la tengok blog...hehe...


Bahan2:

1 kepala ikan
2 potong isi ikan
4 biji terung bulat 
15 biji bendi 
2 biji tomato
Daun pudina secekak
Santan RM3

Bahan menumis:

2 bungkus rempah kari daging 
2 bungkus rempah kari ikan 
1 bungkus serbuk cili 
1 bungkus serbuk jintan putih 
1 sudu halba campur
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
3 tangkai daun kari
Air asam jawa satu mangkuk

Cara2:

1. Bersihkan ikan, bendi, terung dibelah dua, tomato dibelah 2
2. Bawang besar, bawang putih dan serai dihiris nipis (boleh juga dikisar kalau tak suka banyak "hampas" dalam gulai
3. Tumis bahan hiris, daun kari dan halba campur hingga layu
4. Masukkan rempah yang telah dibancuh dengan air dan sedikit gula, tumis hingga pecah minyak
5. Masukkan air asam jawa dan masak lagi rempah sampai betul2 masak
6. Masukkan terung dan santan
7. Bila sudah mendidih, masukkan ikan
8. Masukkan daun pudina, bendi dan tomato dan adjust rasa
9. Sedia untuk dihidang

Nota kaki : Memang guna banyak rempah tapi kalau betul2 mamak style, rasanya diorang tak guna santan just guna air asam je. Ni tekak orang melayu jawa ni hehe...Pandai dah buat gulai ni...lepas ni boleh masak sendiri

5 comments:

  1. yummy....dah lamer plak rietta xmasak...hehehe...tunggu ramadhan...bru kena masak tiap hr...

    ReplyDelete
  2. Baru tengok resepi pun dah tau sedap Kniedaz... Mummy Yon tu siapa yek!

    ReplyDelete
  3. Saya bukan org jawa...
    Tapi saya suka amat sambal goreng!!! :)
    Tempe di goreng garing cecah kuah kicap pedas pun saya suka!

    ReplyDelete
  4. mesti sedap kari kepala ikan ni...saya suka makan kari kepala ikan.

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...