It's You!

Tuesday, June 29, 2010

Asam Pedas Woaaaa

Salam,

Hehe..bila perut kenyang ni, rasa syok je nak menaip. Bukan apa, nak share info tentang makan2 asam pedas. Info ke? atau bebel je? Ah..korang layan jela..

Al-kisah, waktu kami bercuti kat kampung aritu, kami kat p bersantai di Melaka. Pastu memang teringin nak makan asam pedas Melaka so ajaklah member g cari asam pedas. Kat Melaka kalau tak silap ada kedai asam pedas yang diorang kata sedap sungguh tapi aku lupa plak namanya tapi time kami nak makan tu, kedai tu tutup plak. 

So member ni ajaklah g Bukit Katil. Dia kata ada kedai yang jual asam pedas tapi dia pun tak pernah g kedai tu. Malam tu kami pun geraklah nak makan asam pedas tapi...huh tak sedap langsung!

Esoknya sebelum gerak balik Batu Pahat, member suruh singgah Asam Pedas Mak Pon kat Parit Jawa sebab kat sana memang famous la ngan asam pedas. Kami pun gigihlah singgah Parit Jawa semata2 nak makan asam pedas Mak Pon..tapi kedai Mak Pon tutup. Tapi memang dahsyat la sebab satu foodcourt tu semua jual asam pedas. Pastu setiap gerai pernah dijelajah oleh samada Jalan2 Cari Makan, Suarasa, atau dapat liputan di akhbar2 tempatan.

Kami sebat otak2 dulu sambil jalan g kedai Mak Ngah Asam Pedas, kat tepi sungai. Orang punyalah ramai. Kami order makanan laut masak cili sementara tunggu asam pedas ikan merah kami. Walaupun cuaca panas dan kami dah berpeluh giler kami setia menunggu. 

Cari dalam Google je..aritu tak dan snap sebab terover xcited  hahaha

Hasilnya? Asam pedasnya kosong je, takde daun kesum, bendi @ bunga kantan tapi kuahnya pekat dan pedas. Tapi lagi sedap daripada makan kat Bukit Katil tu..betul2 kenyang giler sebab kami order 2 ketul ikan merah bahagian ekor yg sebesar tapak tangan. Aku kalau makan asam pedas memang tak jamah lauk lain. Huhu..tak meletop la makan asam pedas ngan lauk len.



Hubby kata makcik aku punya asam pedas lagi meletop. Tapi untuk yang nak lepas gian tu, ok la makan kat Parit Jawa tu. Kira boleh datang lagi la...hehehe..Oh ya..aku juga suka makan asam pedas claypot kat Perda. Walaupun rasanya len sket sebab dia buh lada hitam tapi sebab dia asam pedas, aku bedal je..lagipun susah cari asam pedas kat Penang ni.

 Asam Pedas Claypot kat Perda..pedas giler..yum yum


So, sekian saja cerita aku kali ini tentang asam pedas..sapa yang suka asam pedas sila angkat sudu dan pura2 hirup kuah asam pedas yang pekat dan pedas giler. Yum yum!

20 comments:

  1. hari tu gi melaka tak sempat makan asam pedas, konon nak gi tmpt gaffar baba suka makan tu. btw asam pedas kalau takde bende cam tak best je?

    ReplyDelete
  2. Adia ~ Betul Adia..kalau takde daun2 n bendi rasanya kureng sket..

    ReplyDelete
  3. asam pedas ngan masak tempoyak tu pebeghet dni tau kak tapi dni tak gheti buat :'( huaaaaa nak belajar slow ni. isk3

    ReplyDelete
  4. Dni ~ senang je dni..hehehe..semua jenis kisar, campak campak hahaha...

    ReplyDelete
  5. thumbs up....mmg glamer kedai tu

    ReplyDelete
  6. kecur tengok gambar dia...slurrpppp

    ReplyDelete
  7. klu nak citer pasal lauk asam pedas ni mmg x abis...asam pedas tasek (jln tasek jb) pun mengancam gak.

    ReplyDelete
  8. Cik Kak Oii..

    meleleh air liur den nie haa...
    muahahhahaha...

    ReplyDelete
  9. Hemy ~ meh slurrp kuah asam pedas..sedapnya..hahaha

    ReplyDelete
  10. Zue ~ Sebenarnya tgk org yg makan juga..ada yg kata sedap, ada yg kata biasa je..hehe tekak len len

    ReplyDelete
  11. Aujinz ~ Lap sket air liur tu, cover2 sket!

    ReplyDelete
  12. canggih nya asam pedas mak ngah..siap leh google lagi tu.

    saya kurang makan asam pedas sis..maybe sebab kat srawak more tu sup kan. tapi pernah gak rasa bila datang melaka.

    ReplyDelete
  13. mummysyafie ~ saya kurang pulak makan sup hehe..tu la..tak sangka google leh kua asam pedas mak ngah ni hehehe

    ReplyDelete
  14. lieya klu kat melaka suka makan asam pedas claypot kat taman kota laksamana...sedap la pada citarasaku..hehehe...dapat ngan sambal belacan,sayur grg (kdg2 kcg panjang or kobis) & telor masin lagikkk....mmg best!!penah makan asam pedas pt.jawa tp kat depan mydin mall MITC melaka...mmg kosong t'golek2 cam kat gambar tu....

    tp sayangnya masa pregnant ni lansung x leh bau asam pedas...ntah apa kene la agaknyer...xper2 lps pantang nnti pulun asam pedas kat melaka....ekekekeke.... ;)

    ReplyDelete
  15. sedapnya! terliur terliur. isk!

    ReplyDelete
  16. mamamya ~ la...kalau ida pregnant harap2 still suka asam pedas..hehe

    ReplyDelete
  17. cahaya ~ huhu..ni bila teringat mesti terliur lagi huhu

    ReplyDelete
  18. Lapar nya saya tengok lauk tu.

    ReplyDelete
  19. SJB ~ Saya lagi lapar Sue, sebab tak makan lagi..huhu

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...