It's You!

Thursday, November 14, 2013

Puasa & Pengawas

Salam,

Hari ni bangun awal pagi sebab sediakan makan sahur untuk Muhammad Danish. Dia dah bagitau saya dia nak puasa sunat 10 Muharram hari ni. Saya tak dapat ikut serta sebab faham-faham lah kes orang perempuan ni hehe so tak dapat berpuasa, dapat sediakan makan sahur untuk orang yang nak berpuasa pun insya Allah ada ganjarannya.

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Asyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh umat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."


Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Asyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Asyura, menjadikan laut pada hari Asyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Asyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Asyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Asyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Asyura, Allah S.W.T menenggelamkan Firaun pada hari Asyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayub a.s pada hari Asyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Asyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Asyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Asyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Asyura !".

Semalam Danial dan Danish bagitau saya, mereka berdua terpilih menjadi pengawas sekolah. Danish memang sejak awal tahun dah jadi pengawas so baju semua dah ada tapi Danial baru start tahun depan jadi pengawas. Nasib baik untuk pengawas tahun 3, mereka tak pakai baju biru lagi cuma kena beli tali leher dan kasut hitam. Baju masih pakai warna putih so tak payah la beli banyak pasang baju. Cuma beli untuk tambah je. Jadual buku dan alatulis untuk tahun depan pun dah dapat. Start 9 Disember boleh beli buku dah..ok la tu..bagitau awal so mak bapak ni bolehlah bajet siap2 untuk duit anak-anak sekolah. Sekejap je masa berlalu, Danish dah nak masuk Tahun 5 dan Danial Tahun 3. 

1 comment:

  1. Mencari amal dicelah-celah kesibukan semampu yg boleh.
    Biasa kalau abang dah jadi pengawas adik pun akan jadi juga..

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...