It's You!

Tuesday, April 30, 2013

Selamat Semua!

Salam,

Selamat Hari Pekerja kawan-kawan semua.
Cuti sehari kita manfaatkan dengan sebaiknya.
Kepada yang sambung cuti lagi dua hari dan balik mengundi, semoga selamat pergi dan balik
Kepada masih bekerja Khamis dan Jumaat nanti, kita jumpa lagi

Enjoy gambar-gambar menarik ini...






Keputusan My First GA

Salam,

Dah seminggu lebih baru la sempat nak mengundi. Jangan main-main...nak tentukan siapa yang menang GA ni pun kena mengundi juga. Maklumlah...calon-calon yang wajar menang ramai...ada 23 orang. Nak bagi hadiah pula cuma 3 orang je.



Tahniah kepada pemilik nombor berikut :

27


36


38

Sila rujuk nombor anda di SINI ya. Jika itu nombor kamu, sila emelkan nama, alamat, dan nombor telefon ke kniedaz@gmail.com. Sekiranya sampai esok saya masih tidak menerima respons daripada pemenang, saya akan undi lagi untuk pemenang yang baru.

Terima kasih kerana menyokong dan turut serta dalam GA pertama saya ini. Insya Allah, nanti boleh lah buat GA lagi. ^_^

Nota kaki : Nak tentukan siapa yang menang memang kena undi kan? Hehehe

Doktor

Salam,


Kakak sekarang suka jadi doktor
Bila kita kata sakit je, terus dia datang dekat kita
Dia bawa la barang mainan dia
Lepas tu dia bubuh la mainan dia tu kat tempat yang sakit
Lepas tu dia bagi la ubat
Dah la mulut mencengcong je
Agak-agak kalau jadi doktor betul mesti banyak betul celoteh dia kat pesakit
Mau bernanah telinga dengar dia bersyarah
Hehehe...



Monday, April 29, 2013

Lawatan & Kesatuan

Salam,

Hari pertama masuk kerja selepas minggu lepas menghadiri konvensyen selama 4 hari dan kemudiannya bercuti melepaskan rindu pada anak-anak. Hari ni pun tidak lekat di pejabat kerana mengikut rombongan Kesatuan Kakitangan Umum UiTM melawat 2 orang rakan UiTM yang terlantar sakit.

Mula-mula, rombongan kami ke Taman Seroja di Sungai Petani melawat sahabat dari bahagian keselamatan yang terlantar sakit akibat strok. Keadaannya nampak lebih stabil berbanding sebelum ini. Rombongan kami juga disertai oleh Rektor Kampus, isteri dan Pendaftar. Sedih bila melihat keadaan sahabat. Saya kalau melawat orang sakit atau tengok orang uzur mesti rasa nak nangis huhuhu.

Lepas itu, kami ke General Hospital, Pulau Pinang pula melawat seorang lagi sahabat daripada Unit Pemandu yang terkena strok dan koma ketika membuat lawatan di Sarawak minggu lepas. Semalam dia baru diterbangkan pulang ke Pulau Pinang selepas beberapa hari di Hospital di Sarawak.

Semoga mereka berdua beransur pulih dan kami doakan kesihatan mereka bertambah baik. Bila duduk di bawah Kesatuan, insya Allah, mana-mana yang boleh dibantu, akan kami bantu. Kalau tak kita yang dekat membantu, siapa lagi. Bak kata orang, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.

My First GA

Salam

Ini adalah Sticky Entry
Sila skrol ke bawah untuk entry baru

Nak buat simple GA...syarat pun simple je....

1. Mestilah follower blog saya (kalau belum, sila la follow - terima kasih in advance)
2. Kalau rajin, like page Big D's Crafts kat side bar tu.
3. Buat simple entry dengan jawapan dan link kan ke entry ini.
4. Done!

Simplekan?
Tarikh tutup 21 April 2013

Soalannya...kira berapa jumlah anak patung yang ada dalam gambar.

Hanya tiga pemenang yang akan dipilih. Good luck!

Berikut adalah senarai peserta selepas tarikh tutup :


Jawapannya ialah 24 ya kawan-kawan. Nanti saya kena buat cabutan undi sebab ramai juga yang jawab betul...

Selamat bertugas ya!





Thursday, April 25, 2013

Last Day

Salam

Hari terakhir berada di Kg Gajah. Hari ni hanya ada sesi Q&A bersama Ketua Pustakawan.

Rasa sedih juga nak tinggalkan kawan-kawan tapi lagi rindu nak jumpa anak-anak.

Malam tadi seronok makan malam dan bertukar-tukar hadiah. Saya dapat hadiah dari kawan Sarawak...pasu sarawak dan fridge magnet. Happy!

Wednesday, April 24, 2013

Lawatan

Salam

Hari ni aktiviti kami lebih santai...lepas ceramah/FAQ, kami dibawa melawat ke Universiti Teknologi Petronas.

Sebenarnya geng library Penang dh pernah ke UTP pada tahun 2010 so kali ni pergi memang dah tau serba sedikit tentang UTP.

Lepas ni kami akan jalan-jalan di Lumut pula dan pulang ke Pusat Latihan sebelum jam 5 petang untuk persiapan malam makan malam dan perasmian. Hoping to have a lot of fun!

Tuesday, April 23, 2013

Berjauhan

Salam

Masih berkonvensyen di Pusat Latihan UiTM di Kg Gajah. Sudah 4 ceramah kami dengar sejak pagi tadi. Alhamdulillah...banyak ilmu yang dapat kami kongsi bersama. Banyak juga pertukaran pendapat dan cadangan2 yang boleh dikongsi dengan rakan-rakan di Penang.

Esok ada satu lagi sesi ceramah sebelum kami dibawa melawat Universiti Teknologi Petronas dan kemudian beriadah di Lumut. Bolehlah beli ikan bilis nanti..hehehe...

Rindu kat anak-anak pun ada. Telefon Danish, Danial, Yani dan Yana. Biasalah..bila berjauhan rindu-rinduan bila dekat asyik nak berleter je. Nak buat macamana...dah lumrahnya begitu. Esok gi Lumut...bolehlah cari cenderahati buat mereka.

Rindulah kat korang!

Kg Gajah

Salam

Sedang dalam mood berkonvensyen. Line internet adalah slow. Belum berkesempatan nak update tentang peserta dan pemenang GA. Harap bersabar ye kawan-kawan. Balik konvensyen saya update.

Oh ya....jawapannya ialah 24. Ramai juga yang jawab 25. Berpinar biji mata ye....nanti kita undi ya!

Daaa...selamat bekerja semua.

Verangan Ko Jah V.7

Salam,

Sekarang ni, kalau tengok dinding ruang tamu kat rumah, sana sini ada kesan conteng. Maklumlah ada Piccaso sedang berkarya. Bila cakap ngan Mr Hubby, dia kata biarlah...nanti kita cat balik. Saya pulak akan kata, bila pulak nak catnya...mesti lama lagi.

Sementara tunggu nak cat balik tu, jenuh la tonyoh kesan-kesan contengan tu. Ada yang hilang, ada yang separa hilang..ada yang mama pun dah malas nak lap. Satu hal lagi, si kembar ni suka sangat koyak decorative wallpaper saya...Habis cacat dinding sebab waktu diorang koyak, gam tu kuat ko sampai cat pun terkeluar sama.

Saya verangan nak buat macam ni kat ruang tamu saya. Tapi saya rasa kena tunggu si kembar besar sikit dan dah tak mau conteng dinding, barulah boleh buat macam ni. Hehehe....

Cantikkan? Agak-agak...boleh jadi kenyataan tak? Hehehe



Monday, April 22, 2013

Mom

Salam,

Satu tulisan yang cukup terkesan dan patut dikongsi dengan semua. Mungkin kita kena amalkan dengan anak-anak jika mereka buat salah. Atau kita sendiri sepatutnya berasa begitu apabila terkasar bahasa dengan ibu kita.




Taking care of mom

In our house full of boys (One dad, two sons, two boy cats, a boy dog and a rotating menagerie of bugs of indeterminate gender), we hold one truth to be self-evident: mom is special. Mom doesn’t get much “girl time” at our place, but she does have seemingly unlimited opportunity to be hassled, annoyed or otherwise rebuffed by one boy or another. Thus, I have taken it upon myself to ensure that mom gets respect from her sons.
Our boys, aged 4 and 7, understand at a basic cellular level that mom is to be loved and cared for. The opportunity occasionally arises (or, put another way: not a week goes by) for me to have a little chat with one son or another. It usually goes like this, with me on my knees for eye contact, and real close to them, so they aren’t embarrassed by other people hearing our conversation:
Dad: I heard you were hassling mom.
Son: Yeah/I guess so/Yessir
Dad: Who is the most important person in our house?
Son: Mom.
Dad: Right. What do we know about mom?
Son: We love mom.
Dad: How do we show it?
Son: We don’t talk back to her.
Dad: What else?
Son: Snuggle her.
Dad: What else?
Son: Be kind to her.
Dad: Anything else?
Son: Take care of her.
Dad: Were you caring for mom when you did ‘X’?
Son: No.
Dad: Okay. You better go give mom some love.
Son: (shuffles off to hug mom and say sorry)
This probably qualifies as a bit of a rant, but I swear, one of the most important parts of raising boys is to instill in them a strong respect for women. And it starts at home. Even if your boys don’t have a mom in the house, I bet you know at least a few female candidates who’d appreciate the positive attention from your son(s).
Moms really are special. Don’t save the love for Mother’s Day.

Sunday, April 21, 2013

Ada Sambutan!

Salam

Alhamdulillah...penyertaan GA sangat tidak diduga....ramai juga yang join.

Kepada yang saya belum lawat dan tinggal jejak...sila bersabar. Tian tanah sedang sibuk berkemas-kemas nak outstation. Nanti saya update senarai peserta ya.

Tengok jawapan ramai yang betul so kenalah buat cabutan undi nanti. Apa-apa pun...terima kasih kepada semua...ni yang terasa nak buat GA lagi nanti.

Selamat hari cuti ya!

Nota kaki : Terima kunjungan tetamu di petang Sabtu. Penuh dengan gelak tawa. Adik-adik datang....

Saturday, April 20, 2013

Semua Orang Sibuk

Salam

Orang lain sibuk mengemas di rumah
Ada yang sibuk berkumpul di jalanan
Orang lain sibuk membuat sarapan di dapur
Ada orang sibuk bawa sepanduk
Orang lain sibuk meleter anak
Ada orang sibuk melaung laung
Orang lain sibuk nak ke pasar beli lauk
Ada orang sibuk kutuk mengutuk sinis

Semuanya bahana penamaan calon hari ni
Ada sesiapa lagi yang pergi?

Nota kaki : Tak suka pergi...tengok...dengar...

Friday, April 19, 2013

Convention & Missing Them

Salam,

Minggu depan, insya Allah dari hari Isnin hingga Khamis saya dan empat orang rakan pejabat akan menghadiri satu Konvensyen Kumpulan Pelaksana Perpustakaan 2013 anjuran Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) UiTM Shah Alam.

Satu perjumpaan yang bakal membawa lebih banyak perkongsian ilmu antara perpustakaan-perpustakaan cawangan UiTM. Rasa seronok sebab boleh berkenalan dengan rakan-rakan daripada cawangan lain. Tapi bila tengok senarai nama peserta, majoriti adalah staf lelaki so mungkin agak terbatas la nak berbual mesra..huhu...

Alhamdulillah, nak tinggalkan Yani dan Yana, kurang sedikit ralat di hati sebab mereka dah berhenti terus dari menyusu badan. Tak la rasa sedih bila malam menjelang sebab dah tau mereka boleh tidur tanpa menyusu badan. Tapi masih juga rasa sedih sebab first time tinggal mereka sebab selalu mesti rasa excited nak balik rumah jumpa diorang walaupun riuh rendah dengan jerit pekik tangis ketawa mereka.

Saya ada juga tanya Yani, "Mama nak kerja jauh..tak mau balik rumah, boleh tak? Mama tak mau balik rumah la.." Yani geleng kepala. "Tak boleh" dia kata. Saya harap mereka baik-baik saja. Huhu..


Will miss them very much!

Oh So Lovely

Salam,

Nice photos to share with you on Friday! ^_^
Enjoy!

Flock of sheep from above as they roam the Slovakian countryside
Photograph by Jakub Polomski | jakubpolomski.com


ERAWAN FALLS, Erawan National Park, THAILAND 
Photograph by Fat Tony

The Omega Shaped Beach in Greece 
Photograph by Grzontan

Emerald-coloured ice on the frozen waters of Lake Baikal in the southern region of Siberia, Russia
Photograph by Alexey Trofimov aka Alex El Barto

Breathtaking photograph of the crescent moon through the top of Earth’s atmosphere. The image was taken above 21.5°N, 113.3°E by International Space Station crew Expedition 13 on July 20, 2006 over the South China Sea, just south of Macau




Taklimat, Outstation, KIK

Salam,

Jam 8.45 pagi nanti ada taklimat Zakat, Sedekah dan Wakaf 2013 di Pusat Pemikiran dan Pemahaman Islam (CITU) UiTM Pulau Pinang. Hari ni giliran Perpustakaan pula yang mendengar taklimat. Taklimat dalam kumpulan kecil lebih mudah dan senang tangkap. ^_^

Sekarang pun kami dah sibuk dengan KIK. Nak cari masalah untuk dijadikan tajuk projek, nak buat kertas kerja, nak perah otak macamana nak selesaikan masalah. Lama dah jadi ahli, rasa macam nak bersara dari kumpulan KIK tapi diorang kata tak boleh...tunggu tahun depan baru resign. Tahun ni still kena perah otak. Takpe..kerja ramai-ramai cepat habis dan idea banyak cuma nak tapis idea tu je.

Ok..nanti kita sembang lagi. Banyak benda nak buat ni. Minggu depan saya oustation 4 hari pula, tinggallah Yani dan Yana. First time tinggal si kembar lama ni..huhu

Oh ya..jangan lupa join GA saya ya. Hehehe..kalau nak join meh ke SINI.
Daaaa...


Thursday, April 18, 2013

GA & Gwiyomi

Salam,

Tetiba je saya buat GA ye. Macam tak percaya pulak. Oh..silalah percaya. Dari bulan February nak buat GA untuk kawan-kawan tapi takut takde orang yang nak join. Waktu tu kononnya sempena birthday Si Kembar dan Danish.

Lepas tu konon nak buat bulan Mac tapi terasa tak konfiden lagi so terbantut lagi. Semalam saya saja ambil gambar bear-bear Yani dan Yana yang setiap hari bersepah tu. Tiba-tiba terasa nak buat GA simple je. Harap maklum, tuan tanah nak mengira bear-bear dalam gambar tu pun naik berpinar biji mata. Siap suruh Danish dan Danial tolong kira. Hampeh je minta tolong diorang. Si Danial jawab 79..mak ko...mana datang 79? Danish jawab, sipi-sipi.

Masih belum join? Jomlah join. Eksesais tajamkan mata. Hahahaha....hadiahnya? Takla grand mana. Semua hadiah ditaja oleh Big D's Crafts (sambil berGA, sambil promote bisnes)..hehe...

Sila Klik SINI untuk join

Penaja GA ^_^


Nota kaki : Tengah sibuk ngan Gwiyomi ... lupa sekejap pilihanraya hahaha.


Happy Day

Salam,

Funny 
Senyum & sengih
Mulakan hari ini dengan hati yang gembira ya kawan2!





Wednesday, April 17, 2013

An Apple a Day

Salam,




Nota kaki : Salah satu buah-buahan yang saya suka sejak dari dulu tapi lama tak makan. Kena start balik la makan sebab banyak juga khasiatnya. 

Children & Toys

Salam,

Children with toys
What do you expect?
Happy Wednesday!







Tuesday, April 16, 2013

Inspirations & Motivator

Salam,

Intisari Wacana Pagi tadi

Dari Hati ke Hati

"Yang tua hendaklah membimbing yang muda
Yang muda hendaklah menghormati yang tua"

"UiTM perlu kekal relevan untuk Melayu dan bumiputera"

"Saya bukan racist,
Saya nationalist"

"Jangan jadi orang yang tinggi pendidikan tetapi pendek akal"

"UiTM akan terus kekal memayungi hak-hak & keistimewaan bumiputera"

"Bangsa yang maju ialah bangsa yang sayangkan bangsanya sendiri"

Y. Bhg. Dato' Sri Prof Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar 







Online Shopping - Is It Ok?

Salam,

Minggu lepas saya pi bershopping. Tak jauh pun...shopping depan pc je. Hahahaha...shopping online. Tau apa yang saya beli? Hehe..saya beli blouse/top je. Nak beli tu pun berapa kali dok bukak website online shopping ni. Kejap nak, kejap cam taknak. Akhirnya, beli la juga..

Mula-mula tamak, nak beli dua tiga helai tapi fikir-fikir saya bukan tau macamana outcomenya. Kualiti ke tak? Padan ke tak? Saiznya kena ke tidak... Akhirnya order sehelai je dulu. Dan semalam, saya dah terima bungkusan dari ThePopLook.com.

Yippie..dah sampai!

Semuanya ok. Prosedur pembelian pun senang dan mudah. Response pun cepat. Boleh shopping lagi lain kali. Hehehe....

Saya beli yang ini tapi bukan warna ni..hehe


Rasanya, sebelum membeli sesuatu di atas talian, kita kena juga tahu feedback daripada pelanggan-pelanggan yang terdahulu. Ini untuk memastikan kita tidak tertipu nanti. Ye la...bukan semua penjual di talian yang jujur (harap-harap ramai yang jujur). Alhamdulillah selama bershopping online ni, semuanya ok. Cuma pernah ditipu oleh pelanggan adalah...huhu...


Rutin & Ingatan

Salam,

Balik sudah senja
Pergi awal pagi
Ini saja pemandangan yang saya lalui setiap hari
Pasti kawan-kawan juga begitu
Rutin harian seorang kuli
Hehehe

Pagi tadi..matahari pun masih malu nak keluar...Mr Hubby hantar pagi ni...rasa best sekali..Hahahaha

Semalam petang, pulang dengan Danish & Danial...matahari pun dah "mengantuk" nak tidur dah


Pagi ni ada Program Wacana Kepimpinan Isu Semasa : Sebelum Senja Berlabuh
Tajuknya mengancam kan?
Musim pilihanraya
VC akan tekankan tentang penglibatan staf dalam aktiviti berkempen
Waktu ini, mata-mata sangat banyak

Bagi saya,
Apa pun fahaman kita,
Janganlah sehingga membelakangi mental dan nilai-nilai murni
Jangan kerana 5 tahun sekali ini
Suara lantang dan perbuatan melampau kita
menyusahkan diri sendiri di kemudian hari
Rileks la
Semua orang ada pendapat sendiri
Jangan terlalu ikut perasaan
Yang senang dan menang nanti
Bukan kita
Tapi mereka di atas sana

^_^

Monday, April 15, 2013

Productive Day

Salam,

Infografik tentang tubuh badan kita dan aktiviti yang mana sesuai dilakukan mengikut waktu.
Ia akan lebih berkesan kerana tahap kecerdasan otak pun berbeza
Mungkin boleh cuba nanti.






The Girls & Project

Salam,

Yani
Suatu malam jam 11 malam

Yani : Mama...pi tido..esok nak pi keja
Mama : Hah? Awat mama kena tido pulak?
Yani : Pi tido..esok kan mama nak pi keja
Mama : Yela..mama tido. Kakak jomla tido
Yani : Kakak takmo tido lagi...kakak nak tengok katun

Suruh kita tidur pulak, padahal hari Jumaat, esok tak keja. Duh!


Yana
Malam tadi jam 9 malam

Yana : Tatak ana? (Kakak mana?)
Dia melilau cari kakaknya dalam bilik.
Yana : Ooo..tatak...mmdo (oo..kakak tido)
Mama : Meh adik..meh ..adik tak mau tido ke?
Yana : Mmmm.....amau...aaaadik...mmmnek fish

Malam semalam, Yana tido jam 12 tengah malam lepas tengok video kucing dalam handphone mama.



Nota kaki : Sejak tak breastfeed ni, diorang susah nak tido. Candu tak ada rasanya, so saya guna pendekatan lain. Peluk macam nak bagi bf tapi gosok-gosok belakang diorang. Kadang jadi, kadang tak menjadi...huhu


In process wat keychain ni untuk member ofis. Tak siap lagi

Bola, Sup & Kira Bas

Salam,

Semalam kami anak-beranak dengan Mummy Yon dan BIL pi tengok perlawanan bola sepak Liga FAM kat Stadium Bandaraya antara Pulau Pinang Vs Melaka. Keputusan perlawanan 1-0. Saja tengok Yani dan Yana boleh tak duduk dalam stadium sampai habis perlawanan. Ternyata tidak..hehehe..diorang ble duduk sampai first half je lepas tu takmo dah..nak dukung pulak.

Last-last kami keluar waktu second half pi makan ais kacang kat foodcourt tepi stadium. Lepas tu teringin nak makan Sup Hamed depan Hotel Malaysia. Mr Hubby tanya nak makan pasembor kat Padang Kota Lama ke Sup Hameed. Ohh..dua-dua saya suka tapi pilih sup sebab dah lama tak makan.

Carian di google


Sedap sungguh! Cicah ngan roti benggali. Yani dan Yana dok hirup sup walaupun pedas sikit. Kenyang sampai ke malam kami makan roti ngan sup. Lepas tu tapau balik rumah untuk tok-tok mereka kat rumah. Sampai kat rumah Yani dan Yana makan sup lagi. Suka la tu..hehe

video

Ok..nah layan video kira bas Yani ni. Hehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...