Salam,
Petua hari Jumaat untuk dikongsi.
1. Kalau sup kita terlalu berlemak, masukkan kiub ais ke dalam periuk. Ais itu akan menyebabkan lemak
    terkumpul..lepas tu kaut keluar lemak tersebut. Cara lain boleh juga guna roti untuk menyerap
    minyak/lemak berlebihan tu.
2. Kalau masakan terlebih garam, masukkan sebiji kentang dalam masakan kita. Kentang menyerap garam
    yang berlebihan.
3. Kalau susu yang kita beli tak dapat dihabiskan sebelum tamat tempohnya, masukkan secubit garam ke
    dalam susu itu. Susu boleh dipanjangkan sedikit jangka hayatnya.
4. Kalau simpan bekas makanan plastik/tupperware, masukkan secubit garam ke dalamnya sebelum ditutup
    untuk mengelakkan bau kurang enak.
5. Nak tau telur yang kita beli segar atau tak? Masukkan ke dalam bekas berisi air lebih kurang 4 inci
    tingginya. Kalau telur tenggelam maknanya ia masih segar. Kalau separuh je tenggelam, telur tu masih 
    boleh digunakan tapi jangan simpan lagi dah. Kalau terapung tu maknanya dah tak elok
 

.jpg)
.jpg)

.jpg)
 
Bagus petua2 yg dikongsikan nie..byk gak yg tak tahu sblm nie...
ReplyDeletebaru tau pasal petua ni...tq...
ReplyDeleteTq coz berkongsi petua2yg cukup berguna.
ReplyDeleteyang susu tu sgt la berguna.
ReplyDelete