It's You!

Thursday, December 27, 2012

Hal Anak-anak

Salam,

Sebenarnya tak ada benda best pun nak cerita. Hari berlalu seperti biasa, bangun - gi kerja - balik kerja ...tapi memang tu la lumrahnya...dah bekerja kenalah gi kerja..surirumah pun buat kerja cuma kerjanya di rumah...apa saya melalut ni ntah...

Pagi tadi dah pesan kat Danish dan Danial supaya duduk rumah, balut buku sekolah. Saya minta Mami Yon tolong pantau dan tolong guntingkan pembalut buku. Dulu-dulu, saya yang tolong balut, sekarang ni rasanya kalau tunggu saya buat, tak terbuat la. Balik je dah dikerumun oleh dua orang budak perempuan yang comel itu. "Mama nak tit..Mama dok sini..Mama jom main..Mama buat apa tu?" so...bila la nak mengadap buku-buku tu...

Begitulah bila dah nak buka sekolah. Lepas ni rumah jadi sunyi la bila waktu siang. Tak ada abang-abang yang nak menyakat si kembar dan kurang la tok membebel kat cucu yang tak makan saman. Sekarang ni, Yana suka sangat tidur lewat. Paling awal dia tidur jam 11 lebih, tapi paling lambat hari tu dia tidur jam 3.30 pagi. Dia suruh kita buka tv nak tengok cerita kartun padahal semua orang dah tidur. Macam malam tadi, abah dia siap marah dan matikan tv sebab jam 1 pagi dia tak mau masuk tidur dalam bilik lagi. Menangis-nangis suruh buka tv. Mr Hubby buat hati kering matikan semua lampu dan baringkan dia kat bilik, dia boleh lari keluar pulak. Last-last...mama dia ni la yang kena keluar bagi dia tidur kat hall..bila dah tidur baru bawa masuk dalam bilik. Macamana ye nak bagi dia tidur awal? Susah betul...kakak dia senang sikit nak tidur tapi kalau Yana buat bising, Yani pun sure la bangun. Jadilah kami ni macam beruang panda esok harinya sebab tak cukup tidur..huhuhu...

Dua orang budak yang macam-macam ni...

Yana yang susah tidur malam...


Yani yang pandai bergaya...

Nota Kaki ; Anak...anak....mmm...ada sesapa ada petua bagi anak tidur awal tak? Meh kongsi ngan saya...

14 comments:

  1. Replies
    1. ^_^
      Hehe thanks...kat library ni dah tahap freezing ni...hahaha

      Delete
  2. anak2 mmg camtu.. kalau main tak ingat makan ngan tido... tak letih2 diorang.. kita ni plak yg terlebih letih kan... skrg ni haikal senang tido.. sbb bila siang dia main sampai malam kita balik umah baru dia stop.. so kebanyakan masa abis main ngan tengok tv.. so malam kul 9 dah dia ngantok.. so far so good.. skali ngan kinah and kimi pun tido awal.. so senang la.. anak2 saya mmg senang tido.. janji siang tak tido.. hmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana ni bila tido lewat bangun pun lewat..main sampai petang..tengahari dia tido balik lepas tu terus tak tidur sampai tengah malam..nampaknya saya kena ubah jadual harian dia la..masalahnya dia ni main pun banyak tapi tak tido tido jugak huhu

      Delete
  3. ala pipi dia sedap nak cubit2 .. geram...
    anak2 akakpun susah nak tidur selagi tak dipaksa.. tapi yang mudahnyer diaorang takut ngan ayah.. sekali ayah dia jeling takutler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si Yana ni kadang2 buat hati keras je bila orang marah..hehehe...

      Delete
  4. sama la mcm anak sy....skrg ni tiap2 mlm tido kul 1-2 pagi...sibuk suruh bukak tv...dah tutup lampu pun dia g bukak balik...pastu jenuh nak bangun pagi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana baru setahun 11 bulan tapi macam orang besar pulak nak tengok tv malam2...nasib baik tak sekolah lagi

      Delete
  5. kurgkan waktu tidor siang?
    bg dia mkn kenyang2 waktu mlm?

    ubat tidor Ali ialah Zikir Terapi Diri by Hafiz Hamidun. tutup lampu, pasang zikir tu kat phone, bg nenen, 5-10 min, dah terlelap. samalah dgn nawal, sblm tidor mesti suh pasang zikir tu dulu. Alhamdulillah,senang keja umi, dgn umi pun terlelap sekali. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena donlod zikir Hafiz Hamidun jugakla..zikir tu kan mendayu-dayu..hehehe

      Delete
    2. takpe, nanti bluetooth dr henpon riena. :)

      Delete
  6. kids kkdg mmg setengah suka tidur lewat kan....
    asal bangun pagi tak meragam takpe lah sis...
    i memang dah train anak2 i kul 9 masuk bilik sleep...
    bila cuti sekolah jer bagi kelonggaran...
    tapi tu pun latest kul 11....
    tapi yg dah dewasa tu...
    dah takde curfew2 dah hehehehe....
    so far, Sapphire nie senang...
    ckp jer dah kul 9 or 11 terus dia ckp ok, bedtime...
    so ntah lah sis...i takde petua lah plak...

    ReplyDelete
  7. petua anak tido malam ye..hmmm..takde la plak..apa kata try bagi dia letih time petang..suh jalan keliling taman ke..haaa

    ReplyDelete
  8. Ya Allah pipi tu.. bambam nyeee!

    Haah sy pun nk petua gak huhuhu. Seksa nk suruh tido sampai maknye kena merajuk!

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...