It's You!

Wednesday, December 19, 2012

Susu Ibu

Salam,

Sebagai seorang ibu yang masih lagi menyusukan anak-anak, saya rasa terpanggil untuk berkongsi info ini dengan ibu-ibu yang lain. Sebelum ni, saya hanya menyusukan Danish dan Danial tak sampai 8 bulan. Danial sudah mula minum susu formula sejak berumur 6 bulan, ketika itu saya baru saja mendapat kerja di UiTM. Oleh kerana terpaksa menghantar Danial ke rumah pengasuh, saya dah beri dia susu formula. Danish pula sebab dia tak mahu menyusu sangat so stop bila umur 8 bulan.

Ketika mengandungkan si kembar, saya mula mendapat banyak info tentang susu ibu, tentang kebaikannya, tentang bagaimana kita hendak menggalakkan pengeluaran susu untuk bayi. Saya juga mengambil langkah-langkah untuk belajar bagaimana caranya untuk menyusukan bayi kembar sekaligus sekiranya memerlukan. Saya juga buat survey tentang suplemen-suplemen yang boleh membantu pengeluaran susu yang maksimum. Hasilnya, sehingga kini, sudah setahun sepuluh bulan saya menyusukan si kembar dan kena pandai pula menyusukan mereka secara serentak.




Adakah susu ibu boleh tercemar?

Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.

Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar?

Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.


Payudara adalah steril

payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, ‘askar-askar’ dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.

Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut


Susu ibu basi?

Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju.
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.


Susu ibu pelbagai rasa..

Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.

Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.


Susu ibu boleh bertukar warna

Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

2 comments:

  1. kikiki. statement last tu comel. btw, best kan bf ni? rasa syg n sedih bila dh time ank2 nk stop bf huhuhu.

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...