It's You!

Sunday, January 6, 2013

My weekend


Salam

Hujung minggu saya hanya dihabiskan dengan anak-anak sahaja. Apa lagi la yang nak dibuat oleh mak-mak macam saya ni...

Awal pagi dah ke pekan hari Penaga mencari lauk untuk hari ini. Rancangnya nak buat kari kepala ikan, kerabu ala jawa...ikan temenung goreng je..tapi saya beli juga tauhu lembut dan kacang parang serta fishball untuk sup si kembar sikit. Mahal betul ikan temenung sekarang ni. Ikan temenung @ kembung kalau waktu murah boleh dpat 2 kilo RM5 saja tapi hari ni sekilo dah RM8. Paling mahal dia boleh pi RM 12 sekilo...huhu....

Lepas ke pasar, singgah rumah letak barang dapur dan menuju pula ke pekan Kepala Batas. Jangan tak tau....bila sepupu Mr Hubby yang kami panggil Mami tu ada dirumah...saya jarang masak sebab dia yang akan masak. Dia memang terror memasak....rajin pulak mencuba resepi baru. Memandangkan tahun ni insya Allah dia akan berkahwin dengan orang jawa, sekarang ni dia sedang "menuntut ilmu" masakan jawa daripada emak saya.

Ke Kepala Batas dengan hero-hero saya untuk memnuhi permintaan Danish untuk membeli buku contoh karangan. Ada satu kedai buku buat promosi jualan tapi saya lupa mana saya letak brosur tu...yang saya ingat namanya Syarikat Adam. Punyalah pusing pekan KB...rupa-rupanya ada kat area Kailan. Dapatlah setiap sorang buku cerita dan buku-buku lain.

Buku-buku yang dibeli..

Petang pula sibuk menseterika baju-baju untuk da hari bekerja. Tak la letih sangat sebab sambil iron baju sambil dengar mak cerita pasal dulu-dulu g sekolah. Bawa bekal nasi lepas tu kat sekolah beli mi goreng bua lauk 20sen...air pulak bawa air teh dalam botol kicap tutup ngan gabus. Iron baju pun guna arang dapur..kadang-kadang baju kena arang. Rasa bersyukur sebab saya lahir dah ada elektrik walaupun pada awalnya merasa juga guna karburator dan lampu minyak gas. Kalau anak-anak sekarang berada di waktu dulu...bagaimana ye....

Sebahagian je ni..tak campur lagi beberapa helai kemeja Mr Hubby dan baju saya...lepas ni tak payah pegang seterika sampai dua hari


Nota kaki : Update guna hp ni memang takble bg gambar dok kat tengah ke? Nak buh caption pun xble...layan je la gambar yang ada ye...

18 comments:

  1. hari ahad memang hari utk gosok baju kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kan Sal..kadang-kadang bila malas, pagi isnin bangun awal baru gosok baju huhu

      Delete
  2. Banyak perkara yang mak mak buat tapi dah biasa jadi tak terasa macam banhyak menda nak buat...

    ReplyDelete
  3. bestnya pi pasar.
    mmg macam2 ada.

    lagi best ada tolong masak. hehehe..

    jujur ayu paling malaa nak iron baju. tapi dh terpaksa.. layannn.

    ps; ayu pong update guna hp. eh.. bukan tab tau. klu tak ada hp kecik nir. rasanya mmg xleh update blog or bw

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kalau ada orang tolong masak...saya jenis balun je..xkisah pun..

      Ps : update guna hp senang sket..xpayah on lappy/pc tapi biasala..kecik..tak puas nengok hehe

      Delete
  4. kat sini ahad masih lagi ada kenduri padahal dh kira luar musim.. mmg masuk list gak gosok baju sendiri n my hubby setiap weekend..

    cuma baju sekolah hanim je x gosok sbb pengasuh dia dh siap basuh n gosok setiap hari. Gi ambik hanim ptg2, siap dgn baju dh gosok. Pengasuh dia mmg bagus betul, syukur Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya pengasuh hanim...susah nak jumpa maca tu..bertuah sungguh!

      Delete
  5. best sis buku biografi syed mokthar tu...
    i dah khatam... now baca yg mydin nye lak...
    tu boring skit....

    saya sangat tak suka iron baju...
    tapi dah terpaksa kan...
    tu lah sib baik zaman skarang nie ada letrik kannnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...mr hubby yang beli buku tu...dia kata bagus ni..saya pun nanti tumpang baca la..saya biografi baru baca Tan Sri Lim Goh Tong..yang tu pun best...
      saya pun sebenarnya malas nak iron baju tapi kena juga buat..kalau kita tak buat...sapa lagi huhu

      Delete
  6. gituler tugas mak2 cam kitani yerk.. basuh baju, sidai baju, lipat baju dan gosok baju... ehm tak habis2ner..
    syiok der orang rajin masakkan untuk kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...tak buat ...sapa lagi nak buat...kita la juga...

      Delete
  7. Tak boleh bayangkan susahnya org zaman dulu iron baju guna sterika arang tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..nak baju kemas terpaksa la guna juga..mesti tangan pnas..silap2 melecur pulak..syukur skang kita dah maju

      Delete
  8. wak pon X penah updet blog guna henpon wak jugakk.. UUhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...wak nak update gambar nanti susah..guna pc je la wak!

      Delete
  9. Cakap dulu bawa air dalam botol kakak pun sama masuk air sirap dalam botol air badak tapi tutup dia kan pusing macam sekarang jugalah tapi tak ada bekas air macam budak sekarang. Walau sedih bila teringat tapi gelihati kan...

    ReplyDelete
  10. Oh sy plg malas nk iron baju. Skrg tgh seronok cuti iron baju. Lps ni xtahula dgn baju ank, bju suami n bju sendiri... huhuhu serius, xreti sebnrnya!

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...