It's You!

Thursday, January 10, 2013

Rutin jika...

Salam

Jam 9.05 pagi. Semak checklist pagi ni......

1. Sapu dan mop lantai        -  beres!
2. Gulung dan alihkan tikar buluh  - beres!
3. Kemas mainan anak-anak  -  beres!
4. Iron baju  -  beres!
5. Cuci kereta  -  beres!
6. Kemas ruang tamu  -  beres!

Dah sarapan nasi lauk ayam masak merah lebih semalam dan boleh rileks sekejap. Jam 11.30 baru keluar rumah dengan Danial. Saya masuk jam 1 petang hari ni. Danial pun sama. Danish sekolah pagi so pagi tadi dia pi sekolah dengan Mr Hubby.

Kalau saya srirumahtangga sepenuh masa, mungkin lepas ni nak kena pi pasar...siapkan makan tengahari. Bila si kembar bangun nak melayan mereka. Lepas tu..kena basuh baju, sidai baju...lipat baju. Letih kan menjadi surirumah...dulu saya pun surirumah sepenuh masa...hidup saya penuh dengan aktiviti melayan anak, menjahit itu ini, menonton tv, berkebun, menjaga kebersihan dan keceriaan rumah. Walau nampak fun, tapi letih tetap letih.

Teringin nak jadi surirumah balik ke? Ikutkan hati mestilah nak. Seronok dapat duduk rumah dengan anak-anak. Tapi buat masa ni, khidmat saya di tempat kerja masih diperlukan..lagipun saya serasi dengan tugas saya sekarang. Jadi surirumah separuh masa pun dah cukup mencabar. Hehe


12 comments:

  1. mmg sibuk kalau jdk hswife. tp srnk ttp ada.

    ReplyDelete
  2. i memang respek kat all fulltime housewives sis....
    neverending ooo keje dorang...
    dah tu, takde cuti2 lak tu....
    memang respek aaaa....

    ReplyDelete
  3. Bila kita dah jd surirumah sepenuh ms barulah kita paham keadaan mrk kan...24 jam ngan kerenah anak bknyyer senang wooo..takder break from them...mencabar

    ReplyDelete
  4. Selagi nama perempuan/isteri/ibu tak kiralah di rumah atau di tempat kerja pasti ada saja kerja selagi belum tutup mata utk tidur.

    ReplyDelete
  5. jadi fulltime housewife lagi penat rasanya kan....

    ReplyDelete
  6. Akak pun pernah jadik surirumah. Mmg letih. Last2 carik kerja semula.

    ReplyDelete
  7. im a surirumah skrg smtara tgh unpaid leave. yes penaaat sgt tp mmg berbaloi. ye lah, jg ank sendiri kan. sampaikan nnti blk pun dok pikir nk terus jd suirumah sepenuh masa je.
    tp kena tgk dulu la sebab masih dgn title penjawat awam pun,bukannya boleh suka2 hati nk berenti kan.

    ReplyDelete
  8. sebulan cuti sekolah, rasa dah jadi full time housewife.. lebih penat dari bekerja!

    ReplyDelete
  9. Salam and happy New year Kniedaz:):)Very good checklist!

    ReplyDelete
  10. Sangat letih bila buat semua kerja rumah ni..huhu...yang paling x bet skali nak sidai dan lipat kain bju.hehe...sya mmg malas sikit nak buat kje ni..he..jadi jln penyelesaian ialah meminimumkan kain bju yg dipakai atau recycle blik ja..haha..keja yang lain2 buat berkala ja la..pnat nak buat tiap2 ari..masak pun skip2...2,3 ari baru masak balik...he.. :D

    ReplyDelete
  11. samalah situasi kita.

    semua kerja suri rumah in jadual. seawal 5am dh bangkit

    pi pasar,siang bhn mentah. memasak hingga jual dan layan planggan.

    blum lagi jaga mertua

    akhirnya tiap hari khamis.
    tenaga saya akan hilang
    telepek ats kerusi chasier..

    syukur

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...