It's You!

Monday, January 21, 2013

Anak-anak Punya Cerita

Salam,

Apa khabar kawan2 semua? Hari Isnin biasalah kan..mood kerja tu ke laut lagi tapi kerja tetap kerja. Kena siapkan walau apa pun perasaan kita hari tu. Pagi-pagi takde cerita apa yang best. Hujung minggu seperti biasa, mengemas rumah, memasak, bersantai bersama keluarga. Semalam ke Pekan Hari Penaga lambat, ikan dan ayam dah habis. Dapat la dua kilo ikan temenung buat goreng tengahari. Dah banyak minggu ikan tak berapa ada. Bila bot sampai je, tengok ikan kecik2 je ada. Hari tu banyak ikan sebelah je. Ikan temenung kalau ada pun sampai RM10 sekilo tapi kalau takde ikan, kena beli juga.

Semalam sekilo ikan temenung RM8. Boleh la..sebab Yana dan Yani suka ratah ikan goreng. Boleh dikatakan ikan temenung tu kalau beli tak payah masak lain, goreng je. Mesti laju je diorang makan. Saya pun prefer goreng je daripada dimasak kuah. Kalau masak kuah pun 4-5 ekor je habuan nak ada kuah tapi time makan, makan juga ikan goreng.

Cerita pasal ikan pulak ye...hehe...Semalam juga saya kerah Danish dan Danial angkut buku-buku diorang ke bilik atas. Sebabnya, bila diorang masuk bilik bawah nak buat kerja sekolah je, Si Kembar tu pun sibuk mengacau. Bila tak dapat buku abang2 diorang mula la nangis kuat-kuat. Bukan takmau bagi, nanti koyak pula buku-buku abang. So semalam, diorang angkat naik semua buku. Clear beberapa ruang almari di bilik solat tu. Ingat nanti nak susunatur balik buku-buku ilmiah dan buku agama yang ada supaya senang kami baca. Hari ni Mr Hubby tak kerja so tugas dia menyusun almari di bilik atas pula. Nak kena allocate setiap sorang satu bahagian supaya senang dioarang simpan buku-buku yang ada.


Ini pulak aktiviti budak kecik dua orang ni. Beli Drypers dapat wall sticker ni. Sibuk je nak suruh pasang. Bila Mami Yon tolong pasang, diorang pun sibuk nak lekat. Bila Mami Yon tak nampak diorang kopek tempek kat kaki diorang. Mami amik hanger acu-acu nak pukul cepat-cepat tempek balik kat dinding...huhu..akai semua tu!



Bila dah sudah mandi petang, sibuk main masak-masak pulak. Sorang masak sorang tukang rasa. Bila tak mau main dah, Yana baling mainan dia jauh-jauh. Bila abah marah, lari laju-laju

Nota kaki : Lepas ni Danish dan Danial kenalah buat kerja sekolah kat bilik atas. Lepas tu, mama atau abah atau Mami Yon kena la menapak naik nak tunjuk ajar apa-apa....anggaplah satu eksesais ye mama!


23 comments:

  1. ikan temenung mmg sedap dimakan, apa lagi yg masih segar. saya pun suka.

    ReplyDelete
  2. Mahal jugak ikan kat sana skrang yer...

    biasalah anak2 kecil selalu jd tukang koyak buku..samalah kat ukam kite pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni mahal ummu..tunggu la time murah..belambak nanti

      Delete
  3. Abang-abang legalah adik tak ganggu lagi. Tapi lagi seronok bila adik ada sebab boleh ngelat sikit dari terus belajar hihi...

    Yana/Yani macam bersungguh memasak buat tetamu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....takdenya nak ngelat kakzakie...nak kena hambat dengan mama diorang yang garang ni..huhu...

      Delete
  4. Aik...ada wall stickers ke? mmg kami pembeli tegar Drypers...baru beli last week...takde pun stickers...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beli sekali tu dapat wall sticker..lepas tu dah takde dah...hehehe

      Delete
  5. ohh lama tak ke penaga.. dulu penah gak singgah situ ikut hubby gi site visit.. kawasan tenang je kan..

    wah yana n yani dh pandai main masak masak ye.. mesti best tgk xtvt dorang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami suka ronda-ronda naik motor tengok sawah bendang..tengok bot nelayan..memang seronok hehe

      Delete
  6. hehehehehe...
    "rajin" assistant 2 orang tu ek....
    "tolong" abang2... "tolong" mami yon hehehehehehehe....
    umur2 gini memang best melayan.....

    bestnya main masak2 ada geng :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mengamuk je, saya ajak main masak2..terus diam...hahaha

      Delete
  7. Saya suka ikan sadin goreng..yang 4,5 ari duk perangat..sgt garing..hehe..

    Wah..rmai pembantu tu..ni kat rumah ni pun ingat nak lekat yang huruf tu..bg cik ubi tgk menda tu..pasai dia suka conteng dinding rumah..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan sardin pun sedap goreng...yana n yani pun suka conteng dinding..huhu

      Delete
  8. feveret saya tu,, ikan temenung... mmg sedap wat goreng je.. kalau wat kari temenung ka.. apa2 pun best ikan tu.. kalau kat kampung ikan tu murah je.. kalau kat KL ni.. mau cecah rm8.90 sekilo.. tapi bila dah kebanjiran ikan temenung tu, mau ada rm4.90 sekilo gak.. time tu beli banyak2 wat stok.. wat laksa pun sodap.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bila banyak kat sini 2 kilo RM5 je..bila mahal...fuh..kalah ikan besar

      Delete
  9. ikan temenung tu mcmane? (nampak sgt tak kenal byk jenis ikan)

    suka dgr cite telatah si kembar tu...dah pandai main masak2 ye...anak dara katakan...owh sweet..rasa nak jumpa la si kembar ni..kalo dekat sure dah terjah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan temenung tu ikan kembung asha...kat sini panggil ikan temenung hehe

      Delete
  10. kalau tengok buku budak2 tahun 1, berconteng dan koyak, takde jawapan lain...mesti "adik buat"..jaga2 danish dan danial, haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...betul tu..dulu time Danial kecik, dia tak pernah conteng buku abang dia..ni dapat adik pompuan ni..rajin je menconteng

      Delete
  11. comelnyaaa dua kembar tu..
    pandainye masak ye
    besar nnt boleh tolong mama kat dapur lerr
    hoho..

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...