It's You!

Thursday, February 21, 2013

Demi Matahari

Salam,

Subhanallah...ciptaan Allah yang tiada taranya. Saya suka buka laman web NASA sebab suka tengok gambar-gambar yang diambil oleh satelit-satelit mereka di atas sana. Pagi ni, saya tengok gambar matahari dan sunspot yang dikesan terjadi di permukaan matahari pada 19-20 Februari. Ketika melihat kejadian-kejadian alam sebegini, saya sering muhasabah diri, betapa kerdilnya kita di sisiNya. Kadang-kadang kita melatah jika nikmat yang ada ditarik sebentar sedangkan itu salah satu cara Dia mengingatkan kita tentang kealpaan kita.

NASA's SDO (Solar Dynamics Observartory) Observes Fast Growing Sunspot. Credit to NASA





Dialah yang menjadikan matahari bersinar-sinar (terang benderang) dan bulan bercahaya, dan Dialah yang menentukan perjalanan tiap-tiap satu itu (berpindah- pindah) pada tempat-tempat peredarannya (masing-masing) supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa. Allah tidak menjadikan semuanya itu melainkan dengan adanya faedah dan gunanya yang sebenar. Allah menjelaskan ayat-ayatNya (tanda-tanda kebesaranNya) satu persatu bagi kaum yang mahu mengetahui (hikmat sesuatu yang dijadikanNya)


17 comments:

  1. WAH,HEADER BARU LA :)

    CIPTAAN ALLAH MMG X TERKATA KEHEBATANNYA..

    ReplyDelete
  2. hehe...saja tukar angin ngan header baru yg tak seberapa tu
    Kehebatan Allah itu tiada tandingan kan!

    ReplyDelete
  3. ciptaan ALLAH mmg hebat.. itulah kuasanya..eh2. cam dah len blog ni..hihi

    ReplyDelete
  4. subhanallah..mmg kehebatan Allah SWT tiada tandingannya.

    cantik header baru. *wink wink*

    ReplyDelete
  5. akak, izan tak dpt tgk gmbr kat sini, internet tgh slow. nnti izan dtg lagi ye~

    ReplyDelete
  6. Segala yg dijadikan olehNya utk kita merenung kudrohNya
    Entah berapa lama lagi kakak dapat menikmati cahaya matahari Allah ini.

    psst: Cantik rumah dah kena renovate ada bulan+bintang lagi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...tuan tanah suka sangat bulan bintang..tu yang tukar tu

      Delete
  7. memang kita sering lupakan.. manusia...

    ReplyDelete
  8. wah dah tukar rumah baru.... cantik cantik cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja tukar angin hehe...terima kasih ^_^

      Delete
  9. ingatkan salah masuk rumah tadi...hehe....

    sy suka tgk laut...:)

    ReplyDelete

Thanks for the responds! (◡‿◡✿)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...