Petang-petang ni nampak cuaca mendung pulak. Dah start hujan nampaknya. Kalau hujan ni best cerita pasal apa? Mestilah pasal makan.
Kalau duduk Penang, mestilah kena makan gulai. Orang Johor panggil masak kari. Kat sini gulai dia guna halba campur. Dulu saya tak reti makan gulai yang ada halba campur sebab bila ceduk kuah mesti ada halba. Kalau tergigit mesti rasa pelik je. Kalau MIL masak gulai, dia bubuh berlambak halba campur so mesti terceduk juga halba tu.
Kalau masak gulai ayam, rasanya tak bubuh kot halba campur. Cuma kalau masak gulai ikan je. Kalau makan kat luar, gulai ikan yang paling saya suka ialah di Restoran Pen Mutiara. Kalau gi situ tak makan gulai dia tak sah..tu kalau saya la. Ada dua cawangan PenMutiara, satu di Batu Maung dan satu lagi di Taman Selat, Bagan. Selain kari kepala ikan, ada macam-macam menu lain yang sedap. (tiba-tiba rasa lapar tahap gaban)
Oh..ko bikin daku lapar la gulai....PenMutiara Batu Maung, Pulau Pinang
Tapi sekarang, kalau nak masak kat rumah pun ok jugak. Mummy Yon pun pandai masak kari ikan mamak stail. Kurang santan, lebih rempah...sedap yum yum jugak. Sebelum Mummy Yon kahwin dan pindah duduk Kuala Lumpur, saya nak belajar buat kari mamak style ni. Rugi woo tak belajar...
Ok bai.
kalau family kitorg panggil kari. kalau org utara mmg panggil gulai kan, x kira kari or msk lemak. hehehe
ReplyDeleteOh...kalau kami panggil kari je..
ReplyDeletetapi masa duk Sungai Petani dulu biasa lah dengar perkataan Gulai...hehe:)
kak suka makan gulai orang kita kat juru. kedai mamak punya entahlah, tak reti nak makan. cicah roti canai bolehlah..tekak kita orang johor memang kureng masakan kari ni..
ReplyDeleteyg pasti apa pun namanya sedap dimakan. hehehe...
ReplyDeletep/s: line skg teruk. nk loading blog pun lmbt. kdg2 smpt bc je tak smpt nak komen sbb kotak komen tak mau keluar.